Info Tuina Therapie.

Tuina Therapie

Tuina spreekt men uit als ‘twiena’ en betekent letterlijk ‘duwen’ (Tui) en ‘grijpen’ (Na). Tuina Therapie kenmerkt zich door een grote variëteit aan massage-, mobiliteits-, en manipulatieve technieken waarbij de huid, spieren, pezen, gewrichten en acupunctuurpunten worden gestimuleerd. Anders dan bij acupunctuur komt hier echter geen naald aan te pas.De acupunctuurpunten worden namelijk door middel van de duim of elleboog van de therapeut gestimuleerd. De behandeling wordt op een behandeltafel of stoel uitgevoerd. Meestal wordt de massage direct op de huid toegepast, soms ook over de kleding heen.

Diagnose

Tuina Therapie is erop gericht de oorzaak van een pijnklacht aan te pakken. Hierbij wordt het lichaam als geheel doorgelicht. Voor het stellen van de diagnose voelt de Tuina therapeut de pols en kijkt hij ook naar de tong van de patiënt. Om tot een sluitende diagnose te komen is er ook aandacht voor zaken als slaap, eetpatroon, gehoor, zicht en de soort pijn van de patiënt.

Behandeling

Pijnklachten ontstaan veelal door de stagnatie van energie en bloed in de weefsels (spieren, huid en organen) van het lichaam. De Tuina therapeut heft door middel van massagetechnieken deze stagnaties op. Hierdoor verbetert de doorstroming en verdwijnt de pijn. De behandeling wordt op een behandeltafel of stoel uitgevoerd. Meestal wordt de massage direct op de huid toegepast, soms ook over de kleding heen.

Behandelingen combineren

Voor een behandeling heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Wel adviseer ik u bij ernstige problemen altijd eerst bij uw huisarts langs te gaan. U kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.

Vergoeding
De tuina behandeling wordt niet vergoed bij Totaliz.

Als model in mijn praktijk

Bij het eerste consult wordt een intakegesprek gehouden. Op basis van vragen, het voelen van de pols en het bekijken van de tong – volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde – probeer ik te vinden waar er een disbalans is. Aan de hand daarvan ga ik een behandelplan maken. Ik kan natuurlijk nog geen diagnoses stellen zoals een volleerd therapeut maar al doende leer ik het.

Duur en aantal behandelingen

Het intakegesprek inclusief de eerste behandeling duurt één uur en een kwartier. Vervolgbehandelingen duren in principe één uur. In de praktijk is er na 3 tot 5 behandelingen duidelijk verbetering merkbaar of is de klacht verholpen. Dit is de normale gang van zaken maar als model kunnen de behandelingen uitlopen, dus kan 2/3 uur duren. Hou daar rekening mee.

Advies vooraf aan de behandeling

Vóór de behandeling kunt u het beste geen koffie, drop, rode wijn of zuurtjes nuttigen. Ook wordt u verzocht de tong niet te schrapen of te poetsen. Dit kan namelijk het stellen van de diagnose via het bekijken van de tong beïnvloeden.

Afspraak boeken

De afspraken kun je niet zelf inboeken.

Voor een afspraak maken, app mij via WhatsApp 06-10157440.